ALTINCI HASTALIĞI

Sağlık Yayın: 06 Kasım 2018 - Salı - Güncelleme: 06.11.2018 16:25:43
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

“Altıncı hastalık”, kış aylarında çocuklarda sık rastlanan rahatsızlıklardandır. Yüksek ateş ile başlar vücutta kızarıklar oluşturur ve çocukları giderek halsizleştirir. Birkaç gün yüksek ateşle başlayıp, ardından ciltte döküntüsüyle kendini belli eden altıncı hastalık, virüslerden kaynaklanan ve genellikle 6 ay-3 yaş arasındaki çocuklarda görülen bir problemdir. Altıncı hastalığın için şimdiye kadar hazırlanmış bir aşısı yoktur ve nedeni “Herpes virüs tip 6”dır. Bir kere Altıncı hastalığı geçiren çocuklar, hastalığa karşı ömür boyu bağışıklık elde eder. Hastalık boyunca çok yüksek ateş görülmesi ailelerin endişe duymasına neden olup ihtiyaç olmadan yüksek doz antibiyotik kullanımına sebep olabilmektedir.

Altıncı hastalığın en önemli belirtisi, döküntülerden önce görülen yüksek ateştir. Hastalık esnasında ateş 39 -39.5 dereceye yükselebilir. Bununla birlikte çocuklarda eller ve ayaklarda hafif morarma, titreme ve huzursuzluk gibi şikayetlerde görülebilir. Bazen de ateşle ilişkili kasılmalar ve havale gibi tablolar oluşabilir. Ayrıca baş ağrısı, bulantı, kusma, dalgınlık, şuur kaybı ve sayıklama da olabilir. Çocuğun yeterince sıvı almadığı durumlarda cildinde kuruluk, gözlerinde hafif çökme ve halsizlik gözlemlenebilir. Pembe renkli, gövdeden başlayıp kollara yayılan deri döküntüleri mutlaka dikkate alınmalıdır. Diğer çocukluk çağı hastalıklarında ise döküntüler, genellikle boyun ve yüzden başlamaktadır. Döküntüler görülür görülmez birkaç saatlik kısa bir süre içerisinde hemen solmaya başlar. Hastalığın başlangıcından itibaren 2- 3 gün içinde kaybolan döküntüler, kalıcı izlere de neden olmaz.

Hasta çocuğun öksürmesi ya da hapşırması ile ortama yayılan damlacıklar, hastalığın başkalarına da bulaşmasına yol açabilir. Bunların yayılmasına neden olan çocuğun ortamdaki herkes bu risk altındadır. Bulaşmanın solunum yoluyla olması nedeniyle kalabalık ortamlar bebekler için büyük risk taşır. Tüm ateşli hastalığı olan çocuklar diğer sağlıklı bebeklerden izole edilmelidir. Ayrıca hastalıktan korunmak için genel tedbirler alınmalıdır. Eller iyi yıkanmalı, bebeğin temas ettiği her şey dezenfekte edilmelidir. Özellikle ağzına götürdüğü bütün cisimler mikroplarından arındırılmalıdır. Virüs vücuda girdikten sonra genellikle ortalama 9 gün kadar insanın vücudunda bir üreme dönemi geçirir. Hastalığı bir defa geçiren bir çocuk hayatı boyunca bir daha bu hastalığı geçirmez.

Altıncı hastalık, teşhisi zordur. Ateşi düşen çocuğun yeniden ateşlenmesi, çocuğun ateşi düşmeden döküntülerin başlaması, dalgınlık, hayal görme ve sayıklama, ciddi baş ağrısı, ensesini kasma, fazla hareket ettirememe, tekrarlayan kusmalar, nefes almada zorlanma, göğüs ağrısı ve şiddetli öksürük gibi durumlar gözleniyorsa mutlaka çocuk doktoruna gidilmelidir. Altıncı hastalığın en önemli belirtilerinden olan yüksek ateş anne-baba için çok endişe verici bir durumdur ve ailelerin panik olmasına neden olabilir. Bu yüzden ateşin nereden kaynaklandığı bulununcaya ya da altıncı hastalık geçirdiği kesinleşinceye kadar hastanın bir çocuk doktorunun izleminde kalması uygun olacaktır.

Hastalığa özel bir tedavi yoktur, bununla birlikte hastanın ateşinin düşürülmesi için müdahalede bulunulabilir. Hastalık esnasında çocuk bol sıvı tüketmeli, özel olarak bakımları ve yakından izlemi yapılmalıdır. Altıncı hastalıkta da beslenme çok önemlidir. Genellikle

çocuklar hasta olduklarında iştahları kesilir ve yeme içmeyi reddetme eğilimi içerisine girer. Aileler bu durumlarda çok büyük sabır göstermelidir. Sürekli ateş ölçümleri yapılıp çocukla yakından ilgilenilmeli, bol su ve sıvı tüketmesi sağlanmalıdır. Evde hazırlanmış taze meyve suyu kokteylleri ve ev yapımı çorbalar hazırlanarak çocukların içmesi sağlanmalıdır.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Uzm. Dr. Gökmen Alpaslan TAŞKIN

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.