Ilısu Barajı enerji üretimine başladı

Türkiye’nin en büyük elektrik üretimi projelerinden biri olan Ilısu Barajının altı türbininden ilki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferansla katıldığı törenle hizmete alındı.

Gündem Yayın: 20 Mayıs 2020 - Çarşamba - Güncelleme: 20.05.2020 01:43:56
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

200 MİLYON LİRALIK KAYNAK KULLANILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2008’den beri kredisinden inşasına her aşamasında pek çok engellemeyle karşılaştığımız bu eseri kararlılığımız sayesinde ülkemize kazandırdık. Bu eser, Türkiye’yi yurt dışında şikayet edenlere en iyi cevaptır" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, barajın Türkiye’ye ve millete hayırlı olmasını temenni ederek, “Ilısu Barajı’nın ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum. 2008’den beri kredisinden inşasına her aşamasında pek çok engellemeyle karşılaştığımız bu eseri kararlılığımız sayesinde ülkemize kazandırdık. Karşımızda laf değil, eser üretme siyasetimizin bir örneği duruyor. Bu eser, Türkiye’yi yurt dışında şikayet edenlere en iyi cevaptır. Ilısu Barajından esecek barış, kardeşlik, refah ve huzur rüzgarı asırlar boyunca bu topraklarda dalga dalga kendini htirecektir. Hasankeyf başta olmak üzere tüm tarihi ve kültürel varlıklar korunmuştur. Sadece bu çalışmalar için 200 milyon liralık kaynak kullanılmıştır” dedi.

“65 YILLIK RÜYA GERÇEKLEŞTİ”

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise, “Ilısu Barajı bugünlere 65 yıllık bir emeğin sonucu geldi. 1954’de başlayan proje çalışmaları, Cumhurbaşkanımızın 2006 yılında temelini attığı baraj ve hidroelektrik santraliyle ete kemiğe büründü. Bugün hamdolsun bir hayali daha gerçeğe dönüştürmek yine bizlere, yine AK Parti iktidarına nasip oldu. Ilısu Barajı’nın her biri 200 MW gücündeki 6 türbininden ilkini bugün devreye alarak enerji üretimine başlıyoruz. Diğer türbinler de inşallah birer ay arayla faaliyete geçecek ve yıl sonunda tesisimiz tam kapasiteye ulaşacak. Ilısu Barajı ve HES tam kapasite devreye girdiğinde yıllık 4 milyar 120 milyon kilovatsaat enerji üretecek. Ülke ekonomisine yılda yaklaşık 2,5 milyar TL katkı sağlayacak. Cumhurbaşkanımızın bu konuda ortaya koyduğu azim ve kararlılık sayesinde Türkiye hidroelektrik kurulu gücü ve elektrik üretimi bakımından dünyanın sayılı ülkeleri arasına girdi. Bugün hidroelektrik kurulu gücümüz bakımından dünyada dokuzuncu, Avrupa’da ikinci sıradayız” diye konuştu.

“BARAJ İNŞASINDA ÇOK ŞEHİT VERDİK”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ilısu Barajı inşasında çok şehit verdiklerini kaydederek, “Tam 12 yıl boyunca sabırla, emekle büyüttüğümüz sevdamızı, Ilısu Barajımızı yarınlarımızı aydınlatmak üzere hizmete alıyoruz. Ülkemizin Güneydoğusunda ilk türbinini devreye aldığımız Ilısu Barajımız ile enerjide dışa bağımlılığımızı ve cari açığımızı azaltacak, bölge huzurunu sağlayacak çok önemli bir hamle daha yapıyoruz. Dicle Nehri üzerinde kurulan en büyük baraj olan Ilısu Barajı, GAP Projesi'nde Atatürk Barajımızdan sonra dolgu hacminde ikinci büyük barajdır. Toplamda 6 türbini olan ve yıllık 4 milyar 120 milyon kilowatt saat hidroelektrik enerji üretecek Ilısu Barajının birinci türbininin hizmete alınması ile yıllık 687 milyon kilowatt saat hidroelektrik enerji üretimi yaparak, yıllık 467 milyon lira ilave gelir artışı sağlamayı hedefliyoruz. Bu üretim miktarı, 1 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerji ihtiyacının karşılanması anlamına gelmektedir. 70 yıllık rüyanın sonunda gerçeğe dönüşen Ilısu Barajımızın yapım aşamasında çok sayıda şehit verdik. Şantiye işçisinden güvenlik görevlisine kadar hayatını kaybeden insanlarımızı burada, bu mübarek günde rahmetle anıyorum” şeklinde konuştu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.