60 Yıldır demir dövüyor

Batman’ın Gercüş ilçesinde sıcak demir dövme ustası Abdullah Sayış, 60 yıldır zamana direnerek mesleğine devam etmeye çalışıyor.

Yaşam Yayın: 01 Ağustos 2019 - Perşembe - Güncelleme: 01.08.2019 15:19:14
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Batman’ın Gercüş ilçesinde sıcak demir dövme ustası Abdullah Sayış, 60 yıldır zamana direnerek mesleğine devam etmeye çalışıyor. Gercüş Bağlarbaşı Mahallesindeki dükkânında sıcak demir ustası olarak çalışan 70 yaşındaki Abdullah Sayış, 1960’lı yıllarda henüz 10 yaşlarındayken dedesinin yanında demir dövmeye başlayarak mesleğe başladığını belirtti. Sayış, o zamandan bu yana eline aldığı çekiçle demir dövüyor. Teknolojinin gelişmesiyle yaptığı işi makinaların yaptığını aktaran Sayış, her geçen gün işlerinin bitme aşamasına geldiğini söyledi. Eskiden demirden orak, nal, balta, çekiç, çapa gibi ürünler yaptıklarını söyleyen Sayış, ürettikleri malzemelerin kimseye lazım olmadığını, bu yüzden mesleklerinin adeta bittiğini söyledi. Sayış, “Demir dövme işi eskiden çok revaçtaydı. Bugün demir dövme sanatı bitme noktasına geldi. Artık ustaların yaptığı işi manikalar yapıyor. Çiftçilerin kullandığı malzemelerin çoğu günümüz teknolojisiyle uyumlu hale geldi. Bir iş yapmıyoruz. Yaşım ilerlediğinden başka bir iş yapamıyorum. Dükkânımı bir yazıhane gibi kullanıyorum. Bu sanat bittiğinden dolayı çırak yetiştiremiyoruz” diye konuştu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.