‘1. Hasankeyf Turizm ve Gastronomi Festivali' başlıyor

Batman Valiliği öncülüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, Batman Belediyesi, Batman İl Özel İdaresi ve Dicle Kalkınma Ajansı katkılarıyla 1. Uluslararası Hasankeyf Turizm ve Gastronomi Festivali düzenlenecek.

Yaşam Yayın: 18 Mayıs 2022 - Çarşamba - Güncelleme: 18.05.2022 10:34:56
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
Google News

 21-22 Mayıs 2022 Cumartesi ve Pazar günleri arasında Hasankeyf’te 1.sinin düzenleneceği festival; Gastronomi, Doğa ve Su Sporları, Fotoğrafçılık olarak üç ana başlıktan oluşmakta. Irak, İran Tur Operatörü Temsilcileri, TÜRSAB Temsilcileri, Makedonya, Bosna Hersek, İran ve Ülkemizin Dünyaca Ünlü Fotoğrafçıları, Ünlü Blogger, Fenomen, Gezgin ve Sporcularının katılacağı Festivalimiz dolu dolu 2 gün sürecek.

Ünlü Şef Mehmet Kudat’ın Koordinesinde aralarında ülkenin sayılı şeflerinin de bulunduğu toplam 80 şef’ten oluşan ekibin yer alacağı “Hasankeyf Gastronomi Günleri” 21 Mayıs 2022’de Hasankeyf Kent Meydanı’nda oluşturulacak festival alanında gerçekleştirilecek. Gerçekleştirilecek olan Hasankeyf Gastronomi Günleri’nde Batman’ın lezzetleri 12 tandırda pişirilerek toplamda 2700 yemek festival katılımcılarına ikram edilecek. Alanda Batman adına coğrafi işaret başvuruları gerçekleştirilecek olan 28 yemeğin de hazırlıkları yapılacak ve bunların tanıtımı gerçekleştirilecek. Ünlü şeflerin her yemek sunumunda eşlik edeceği tandırlarda gün boyu yemekler yapılacak ve Batman Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri de alanda ünlü şeflerle söyleşi ve atölye çalışmalarına katılacak. Tandırlarda hazırlanan yemeklerin çekimleri gerçekleştirilecek ve Festival sonunda kısa belgesel olarak yayınlanacak. Daha önceden duyurularına çıkılan yöresel yemek yarışmasının yemekleri, Aşçılar Federasyonu üyelerinden oluşan jüri tarafından değerlendirilecek ve yarışmada dereceye girenlere ödülleri verilecek.

Hasankeyf’te yeni oluşan Ilısu Barajı göl aynası sayesinde alternatif turizm dalları da ön plana çıkmış ve Turizm Master Planında olan faaliyetler gerçekleştirilmeye başlandı. 1. Uluslararası Hasankeyf Turizm ve Gastronomi Festivali’nin birinci ve ikinci gününde Dünyaca Ünlü ve milyonlarca izleyicisi olan Paraşütçü Hasan Kaval tarafından akrobatik Yamaç Paraşütü Gösterisi gerçekleştirilecek. Gösterinin birinci gününde kano ile uçuş yapacak olan Hasan Kaval suya inerek suda kano ile şovuna devam edecek. 2. gün atlayışında ise Hasan Kaval havada yöreye ait bir yemeği deneyimleyerek yere inecektir. Yapılan atlayışlar Hasan Kaval’ın YouTube kanalında milyonlar ile paylaşılacak. Doğa ve Su Sporları kısmında ayrıca ilk gün konserden önce Flyboard gösterisi gerçekleştirilecek. Festivalin ilk akşamında Hasankeyf kalesinde kamp etkinliği ve gece gözlem etkinliği gerçekleştirilecek. Festivalin ikinci gününde Jetski, Kano, Dalgıç, Kaya Tırmanışçıları, Trekkingcilerden oluşan sporcular alternatif turizm etkinliklerinde bulunacak ve Protokol Heyeti ile Hasankeyf Kalesinde gerçekleştirilecek olan trekking yürüyüşü; kamp alanında son bulacak.

Batman’a gelecek olan Dünya Fotoğrafçılar Birliği Genel Başkan Yardımcısı Reha Bilir Koordinatörlüğünde, Makedonya, Bosna Hersek, İran ve Ülkemizin Dünyaca Ünlü Fotoğrafçılarının katılacağı toplamda 20 kişilik ekip; Kozluk, Sason ve Beşiri’de bulunan doğal ve kültürel güzellikleri fotoğraflamış, Batman Üniversitesi’nde söyleşide bulundu. Festivalin 1. gününde Hasankeyf Festival alanında bulunan fotoğraf sanatçıları yerel lezzetleri de fotoğraflayacak ve festivalden kareler yakalayacak. Akşam da gece kamp etkinliği ve gece gözlem etkinliklerinde fotoğraflamalar yapacak. Festivalin ikinci gününde Doğa ve Su Sporları etkinliklerinden çekimler yapacak olan ünlü fotoğrafçılık ekibi Gercüş’te geçerek fotoğraflamalarda bulunacak. Festivalin ilk günü akşamında hemşehrimiz Ünlü Ses Sanatçısı Cengiz İmren Konseri gerçekleşirken ikinci akşamında ise Yerel Sanatçılar Konseri gerçekleştirilecek. Festival boyunca gerek yurt dışından Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı tarafından davet edilen Tur Operatörleri ve TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyeleri, gerekse diğer Blogger ve YouTuber’lar, mihmandarlar eşliğinde Batman İlimizin tüm kültürel ve doğal zenginliklerinde geziler gerçekleştirecektir.

Batman Valiliği’nden yapılan açıklamada; “Gerek İran ve gerekse Irak’tan misafir edilecek olan Tur Operatörü temsilcilerine İnanç Turizmi açısından Şia Dünyasına hitap eden ve Hasankeyf’te bulunan eşsiz yapılarımız olan Zeynel Bey Kümbeti ve İmam Abdullah Türbesi’nin tanıtımını gerçekleştirmek; İran ve Irak için bir İnanç Turizmi destinasyonu yaratmaktır. Ayrıca daha önceden çalışmaları gerçekleştirilen  ve olumlu sonuçlarını alınan sağlık turizmini, inanç turizmi ile pekiştirmektir. Hasankeyf’te tandır markasını oluşturmak ve bu farklı lezzet deneyimini Hasankeyf ile özdeşleştirmek. Ayrıca ilimize özgü olan 28 yöresel yemeğin coğrafi işaretini alarak ilimiz turizm mutfaklarında deneyimlemek ve gelen ziyaretçilerimize bu lezzetleri tattırmaktır. 5 ilçemiz ve şehir merkezimizde gerçekleştirilecek olan fotoğraflama etkinliklerinden elde edilen fotoğraflardan oluşan bir sergi hazırlamak ve bu fotoğrafları, gerek ülkemizde gerekse yurt dışında bulunan ünlü galerilerde sergilemek, ilimizin tanıtımını sanatsal faaliyetlerle de gerçekleştirmek. Bölgemizde gerçekleştirilen kültür turlarına ek olarak alternatif turizm destinasyonları yaratmak ve özellikle de su sporları ile bölgede olmayan bir avantaj elde ederek, gelen ziyaretçilerin Hasankeyf İlçemizde kalma süresini uzatmak ve konaklamalarını sağlamaktır” denildi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.